Flyt e-mail udbyder: sådan gør du

Foto: Migration Time, cc-by-2.0 Tony Alter @flickr.com

Bevar dine e-mails, når du flytter til ny udbyder

Hvis du flytter e-mail-udbyder (f.eks. fra one.com til greenvolcano.dk) og har din mail liggende online, er du sikkert interesseret i at bevare dine e-mails og dine undermapper, når du flytter til din nye udbyder.

Bemærk: Denne vejledning er tænkt som en overordnet beskrivelse af, hvordan man kan flytte sin e-mail til en ny udbyder. Der kan være enkelte ting, som du skal gøre anderledes med din specifikke e-mail-klient. Vi giver ikke nogen garantier for at det virker og påtager os ikke noget ansvar for evt. tab af data.

Outlook eller Apple Mail?

Hvis du benytter dig af Outlook (Windows) eller Apples standard mailprogram "Mail", så følg deres vejledninger i at eksportere og importere emails:

Outlook

Apple Mail

Alternativer

Bruger du ikke disse klienter, er det også muligt at flytte mails vha. IMAP-protokollen, som de fleste udbydere understøtter. Hvis du har flere email-konti, skal denne proces gentages for dem alle.

Hvis dine mails bliver synkroniseret mellem dine enheder f.eks. bærbar og iPhone, bruger du sikkert allerede IMAP. Hop da frem til pkt. 4.

Hvis du ikke bruger IMAP, kan du hente din e-mail ned på din computer ved at installere en e-mail klient, hvis du ikke allerede har én. Vi anbefaler den meget udbredte (gratis) open source klient Thunderbird.

Du vil nu kunne hente din mail ned med Thunderbird og senere synkronisere den til din nye udbyders mailserver.

1. Hent og installér Thunderbird, hvis du ikke har en e-mail-klient allerede

Thunderbird er gratis og fungerer både på Windows, Mac og Linux.

2. Sæt din konto op og hent din mail fra din gamle udbyder

Find dine oplysninger med brugernavn, password og mailserver-adresse til din gamle udbyder (f.eks. one.com). Lav en ny konto i  din mailklient (f.eks. Thunderbird) og forbind via IMAP, hvis det er muligt. Dermed vil du bevare evt. undermapper du har lavet hos din gamle e-mail-udbyder.

3. Hent al mail fra din gamle udbyder

Efter du har forbundet til den gamle udbyder i din mailklient, vil alle dine mails blive hentet ned (synkroniseret) på din computer. Det kan tage noget tid, afhængigt af hvor mange mails du har liggende og hastigheden af din internetforbindelse. Bemærk: Dine e-mails vil ikke blive slettet fra din gamle udbyder under denne operation.

Kontrollér at alle mails rent faktisk er hentet ned, inden du går videre.

4. Opret ny mailkonto hos den nye udbyder

Nu skal du oprette din email-konto hos din nye udbyder - hos Green Volcano opretter vi de nødvendige email-konti som en service ved oprettelsen af et abonnement. Du kan også vælge selv at gøre det gennem vores kontrolpanel.

5. Opsætning af din nye konto

Start med at oprette en ny konto i din mail-klient, der skal forbinde til din nye udbyder. Du vil altså efter dette trin stå med to konti: én der refererer til den gamle udbyder og én der peger på den nye udbyder.

På den gamle konto ligger alle dine mails, den nye er tom.

Du skal nu forbinde den nye konto til din nye udbyder. Du skal bruge dine loginoplysninger, som du har fået tilsendt. Hvis du flytter til Green Volcano, kunne de se sådan ud:

emailadresse: test@mitdomaene.dk
brugernavn: test.mitdomaene
password: mitpassword
mailserver adresse: imap.greenvolcano.dk

Læg mærke til at brugernavn og e-mail-adresse er forskellige!

Du skal nu indtaste oplysningerne i din mailklient. I Thunderbird gøres det under

Accounts > View settings for this account > "Server Settings".

Indgående server: imap.greenvolcano.dk

port: 143

I nogle klienter, bl.a. Apple's "Mail", kan du blive bedt om at angive udgående server. Du skal da skrive:

smtp.greenvolcano.dk

port: 587

samt angive brugernavn og password.

Bemærk: Du kan endnu ikke modtage og sende mails fra den nye konto - det kan du først efter at dit domæne er peget over på den nye server (trin 7).

6. Kopier dine mails

Du kan nu kopiere dine mails fra den gamle konto til den nye konto i din mail-klient. Opret først de nødvendige mapper på den nye konto.

Kopier dine mails mappe for mappe og lad være med at flytte alle på een gang, det kan få systemet til at crashe, hvis du har en computer af ældre dato.

Bemærk: Dette trin kan tage lang tid, hvis du har mange mails.

7. Peg dit domæne på den ny udbyders server

Hvis du har al mail hentet ned på din egen computer og oploadet den til den nye konto, er det tid til at pege MX records for dit domæne på din nye udbyders mailserver.

Du kan finde de nødvendige oplysninger i din oprettelsesmail med loginoplysninger mv.

Hvis du er i tvivl om hvad dette betyder, spørg din nærmeste IT-ekspert om hjælp eller skriv til Green Volcanos support (hvis det drejer sig om en flytning til os).

Nu bør du tjekke at afsendelse og modtagelse virker som forventet, samt at du kan tilgå alle dine gamle mails via den nye konto.

Du bør vente 4 dage inden du sletter din gamle konto, da der går noget tid inden DNS registreringen af den nye udbyder er slået igennem alle vegne.

Flyt evt. mails der er havnet på den gamle konto til den nye. Herefter kan du slette din gamle konto.

God fornøjelse!

Tags: 
e-mail migration
flyt e-mail udbyder
tutorial