På vej mod et grønnere internet, 1. del: Udfordringen!

"Hiking the Laugavegur Trail: Landmannalaugar-Thórmörk--Skógar" af Alexander Hahn. CC-BY-ND
I denne blogpost får du bl.a. svar på:

  • Hvorfor er IT-giganter som Google, Facebook og Apple i et kapløb om at anvende mest mulig vedvarende energi?
  • Hvad bruger mest strøm på et år: Tyskland eller internettet?

Denne blogpost er 1. del af serien "På vej mod et grønnere internet".

1. del: Udfordringen!

2. del: Bæredygtig hosting - hvordan?

3. del: Vores løsning

Da vi hos Green Volcano besluttede os for at tilbyde bæredygtig hosting, var vores målsætning fra starten at levere den bedste og mest troværdige løsning. I den forbindelse skulle vi danne os overblik over de tilgængelige løsninger på markedet. Vi vil gerne dele vores erfaringer med jer, og håber det kan hjælpe jer til at træffe det bedste valg. 

Vores mål er at levere en vare, som giver vores kunder - og deres kunder - vished om at gøre en positiv forskel

I en tid med deprimerende meldinger om stigende CO2-udledning mener vi, at det er en vigtig og meningsfuld opgave at levere bæredygtige hostingløsninger til virksomheder, organisationer og privatpersoner. Vores mål er at levere en vare, som giver vores kunder - og deres kunder - vished om at gøre en positiv forskel. En af de små forskelle, som i det lange løb er med til at gøre internettet grønnere og støtte omstillingen til vedvarende energi.

Måske vil du også være med at løse dette problem, samtidig med at det kan blive en konkurrencefordel for dig?

Udfordringen!

Så meget data oploades pr. sekund på nettet

Visualisering af en del af de data der suser gennem internettets kabler hvert sekund. Kilde: Penny Stocks Lab. Se større version

Det kommer som en overraskelse for mange, at vores kære effektiviserende og immaterielle internet faktisk har brug for stadig større mængder meget konkret og jordnær energi. Faktisk går der så store mængder af energi til vores hastigt stigende forbrug af online-services, at nettets samlede årlige elforbrug overstiger Tysklands.

Kilde: “Clicking Clean” Greenpeace rapport, 2013

CO2-udledningen er i samme størrelsesorden som verdens samlede flytrafik. Og vores forbrug er støt stigende - frem til år 2020, forventes en stigning i strømforbruget på 60%.

...nettets samlede årlige elforbrug overstiger Tysklands.

Størstedelen af denne elektricitet kommer fra det normale elnet, hvilket vil sige, at energien primært stammer fra fossile kilder som kul, olie og gas. Dette er, som de fleste ved, dårligt nyt for klima og miljø.

CO2-udledning bør reduceres mest muligt pga. drivhuseffekten, olieboringer belaster miljøet og kul efterlader os med en masse giftige affaldsstoffer.

IT-giganterne går forrest

Indiske børn i kampagne mod Facebook

600 elever fra Delhi Public School in Ahmedabad sidder i 38 gr. varme og deltager i kampagnen Unfriend Coal mod Facebooks brug af kul som primær energikilde. Foto: GreenPeace

Store IT-virksomheder som Apple, Google og Facebook har, bl.a. takket være pres via forbrugerkampagner som Unfriend Coal, fået øjnene op for problemet i at bruge fossil energi og gør nu en indsats for at reducere strømforbruget og benytte mere vedvarende energi til at drive de enorme datacentre.

Men det er ikke kun for at forbedre omdømmet hos brugere og kunder, at de store firmaer arbejder seriøst med dette område. Det er også direkte økonomiske gevinster at hente i form af reduceret strømforbrug, effektiviseringer af software, bedre imødekommelse af miljølovgivning mm.

...hvad kan du, som virksomhed eller privatperson gøre, hvis du ønsker at "være grønnere" på nettet og få glæde af de fordele som følger med?

Så hvad kan du, som virksomhed eller privatperson gøre, hvis du ønsker at "være grønnere" på nettet og få glæde af de fordele som følger med? Der er faktisk en del forskellige tiltag du kan gå i gang med, alt efter dine behov.

Virksomheder og privatpersoner med større forbrug af online services har typisk gode muligheder for at gøre en umiddelbar forskel. Med egen hjemmeside og specielt med egne servere på kontoret, står du i en ideel situation for at vælge en mere grøn og energibesparende løsning, hvor du samtidig kan drage fordel af fleksibiliteten ved at lægge dine data i "Skyen", dvs. hos specialiserede IT-virksomheder, der kan hjælpe med mere harddiskplads, RAM mm. på minutbasis.

Det næste naturlige skridt er at finde en troværdig udbyder af bæredygtig hosting.

Læs mere i 2. del - "Bæredygtig hosting - hvordan?"

Tags: 
bæredygtig hosting
grøn hosting
vedvarende energi